Cu doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat oficial "ingrijorarea deosebita", prin vocea purtatorului de cuvant Richard Boucher, fata de conditiile in care se desfasoara campania electorala de dincolo de Prut.
"Rapoartele privind reflectarea partinitoare in mass-media publice a campaniei electorale, hartuirea opozitiei de catre politie, intimidarea grupurilor independente ale societatii civile si utilizarea resurselor publice pentru agitatie electorala", a spus Boucher, "pot lasa o urma de indoiala asupra legitimitatii alegerilor".
Oficialul american a insistat ca guvernul de la Chisinau sa asigure conditii egale tuturor competitorilor si sa organizeze alegerile, "incat sa confirme devotamentul Moldovei fata de valorile statelor comunitatii euroatlantice".
Boucher a precizat ca numai in aceste conditii SUA "ar putea sa sustina cat mai eficient evolutiile ulterioare din Moldova spre un viitor european prosper", evitand sa precizeze ce s-ar intampla daca SUA ar constata ca standardele unor alegeri corecte nu au fost indeplinite.
Totusi, frapeaza similitudinea cu avertismentele adresate regimului Kucima inaintea scrutinului ucrainean de la sfarsitul anului trecut. La randul sau, Senatul american a cerut intr-o rezolutie ca alegerile din Moldova sa dovedeasca "devotamentul fata de valorile democratice" al acestei tari.
In document se exprima aceleasi ingrijorari precum cele ale Departamentului de Stat, senatorul republican John McCain declarand raspicat ca "modul in care se desfasoara campania va influenta inevitabil relatiile dintre SUA si Moldova".
O singura luare de pozitie mai optimista a venit din partea Institutului national democratic pentru relatii externe al SUA, patronat de Casa Alba, care a creat o retea de observatori