•Producatorii de carne din judet au de castigat din subventiile agricole doar daca se unesc in asociatii profesionale
Incepand din acest an, subventiile agricole pentru crescatorii de animale si producatorii agricoli pot fi acordate si reprezentantilor grupurilor de producatori. "Noutatea este ca se pot accesa subventii si prin asociatiile profesionale. In judetul Iasi exista doar 5 asociatii, doua de taurine, una de porcine, una de sfecla de zahar si una de oi", a declarat ieri Neculai Olaru, director adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Astfel, beneficiaza de subventii de la bugetul de stat producatorii agricoli care оndeplinesc conditiile prevazute de lege si care livreaza animale pentru abatorizare, individualizate оn sistemul national prevazut de legislatia оn vigoare, in speta cei care livreaza miere pentru procesare, livreaza productii de carne оn viu pentru abatorizare sau oua de gaina. Acestea sunt obtinute оn conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, de subventii beneficiind si cei care livreaza lapte de oaie sau capra, pentru prelucrare la agenti economici specializati оn procesare.
Conditii de subventionare
In acelasi timp, producatorii agricoli beneficiaza de subventii numai pentru animalele abatorizate оn unitati autorizate sanitar-veterinar si licentiate, precum si pentru produsele procesate оn unitati specializate, autorizate sanitar-veterinar si licentiate pentru acea activitate. Cu putin timp in urma, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a stabilit o valoare a subventiei pentru productia de carne cuprinsa intre 6.000 lei/kilogram carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kilograme si pentru un kilogram de carne pasare in viu, livrata l