Ministrul finantelor, Ionut Popescu, nu a prezentat ieri in sedinta speciala a guvernului proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, asa cum anuntase anterior premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta a promis mediului de afaceri ca va sti din timp care sunt modificarile, insa la Ministerul Finantelor inca se poarta discutii asupra formei in care va reglementata introducerea impozitului pe castigurile din tranzactii imobiliare, atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele fizice, precum si majorarile de impozite pe castigurile de capital si dobanzi.
De asemenea, noua forma a Codului va include prevederi privind majorarea accelerata a accizelor. Prelungirea discutiilor nu poate decat sa accentueze incertitudinea legata de fiscalitatea anului 2005. Mai mult, incalca orice principiu de predictibilitate a modificarilor legislatiei fiscale, in conditiile in care acestea trebuie sa intre in vigoare la 1 aprilie, adica peste numai o luna. Situatia companiilor ar putea deveni cu atat mai dificila cu cat capitolul din Codul fiscal privind impozitarea profitului, va impune anumite optiuni privind deduceri de cheltuieli si amortizari, pana la 31 martie, inclusiv.
Executivul a adoptat in sedinta de ieri o serie de acte normative privind obiectivele salariale trimestriale pe 2005 pentru societatile de stat monitorizate conform OU 79/2001 si a acordurilor convenite cu institutiile financiare internationale, precum si bugetele de venituri si cheltuieli ale acestor unitati.
O decizie a Cabinetului se refera la fondul salarial al companiilor de stat monitorizate, care vor fi obligate sa nu depaseasca, in acest an, o crestere salariala medie de patru procente, comparativ cu situatia anului 2004. O alta decizie a Guvernului vizeaza politica de personal la nivelul acestor companii si care prevede disponibilizarea, in acest an, a un