Mugur Isarescu, guvernatorul BNR(Foto: )
Incepand de astazi, toti comerciantii au obligatia de a afisa preturile atat in lei „grei" cat si in actuala moneda. Deocamdata acesta este doar un exercitiu, monedele si bancnotele de „lei noi" fiind puse in circulatie abia de la data de 1 iulie.
Leii vechi (ROL) vor circula in paralel cu cei noi (RON) pana la sfarsitul anului viitor, timp in care vor fi inlocuiti treptat.
Nerespectarea prevederilor legale care solicita comerciantilor sa afiseze in paralel preturile in ambele monede atrage dupa sine amenzi consistente, de pana la o mie de dolari. Facturile caselor de marcat electronice vor fi emise in continuare in lei vechi, o factura in lei noi putand fi emisa la cererea clientilor.
Aceasta, pentru ca, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, adaptarea softului aparatelor de marcat fiscale este „inoportuna din punct de vedere tehnic si economic".
Faptul ca BNR nu a fost suficient de pregatita pentru aceasta denominare o arata si faptul ca pana la aceasta data banca centrala nu a demarat o campanie de informare a populatiei referitor la aceasta schimbare.
Abia ieri, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca au fost incheiate protocoale cu TVR si cu Societatea Romana de Radio pentru promovare si ca vor fi tiparite pliante pentru informarea publicului. Site-ul anuntat pentru promovarea actiunii, denominare.ro, era ieri nefunctional.
De asemenea, Isarescu a anuntat ca vor fi organizate conferinte de presa saptamanal cu acest subiect. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca principalul argument pentru denominarea leului este o paritate mai convenabila.
„Nici o alta tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la n