Am demonstrat cum reputatul profesor de psihologie Miclea a folosit imaginea UBB pentru a-si promova firma. Asa cum reiese din numeroase documente, catedra de Psihologie a UBB si firma "Cognitrom" au colaborat in diverse ocazii.
Spre exemplu, in 2003, cu ocazia Conferintei Nationale a Invatamantului Virtual, "Cognitrom" si UBB au prezentat un proiect intitulat "Evaluarea aplicatiei e learning IDSoft". Din partea UBB a fost prezent Gabriel Vonas, iar din partea Cognitrom, Paul Cotarlea. Care Cotarlea este si profesor al UBB.
Este evident ca actiunile profesorilor de la catedra de Psihologie, in frunte cu fostul decan Miclea, au fost cat se poate de imorale.
Acestia concepeau testele psihologice in "laboratoarele" UBB, la treceau pe firma Cognitrom, le promovau tot prin intermediul UBB, apoi le vindeau. Incasau astfel si bani de la UBB (salariile) dar si bani obtinuti prin "Cognitrom".
Recent, ministrul Mircea Miclea a fost acuzat de presa centrala ca apetitul sau pentru astfel de afaceri cu softuri educationale nu este deloc intamplator. Desi afacerea pare foarte complicata la prima vedere, lucrurile sunt simple.
Pana in 2007, invatamantul romanesc trebuie sa intre in standardele UE, adica sa treaca de la abac si tabla neagra la invatamantul asistat de computer, prin programe specilizate pentru fiecare materie. Miclea, in calitatea sa de ministru, are aceasta obligatie.
Insa, acelasi Miclea, in calitate de om de afaceri, a intrat cat se poate de adanc in acest business cu softuri. In prezent, pe masa lui Miclea se afla programul "Sistemul educational informatizat", care va introduce in scolile romanesti invatamantul asistat prin softuri. Costul acestui program este de cateva sute de milioane de euro.
Firmel