A treia decapitare
Asasinarea presedintelui separatist cecen Aslan Mashadov, de catre serviciile secrete ale Federatiei Ruse, s-a produs la noua ani dupa eliminarea - deja atribuita rusilor - a primului presedinte separatist al Ceceniei, Djohar Dudaiev, si la putin peste un an de la uciderea succesorului acestuia, Zelimhan Iandarbiev. Actiunile fortelor speciale sint prezentate de AFP intr-o sinteza referitoare la lichidarea de catre rusi a trei presedinti ceceni in mai putin de un deceniu.
Dudaev, ucis cu rachete. Modul de operare folosit in 1996 la asasinarea sefului de stat cecen de atunci, Djohar Dudaev, a fost un amestec de tehnologie sofisticata si spionaj militar, intr-un scenariu complex. La 21 aprilie 1996, generalul Dudaiev, aflat in sud-vestul tarii, deschidea telefonul sau prin satelit, pentru a vorbi cu mediatorul Kremlinului in viitoarele negocieri de pace cu Cecenia. Citeva minute mai tirziu, doua rachete aer-sol loveau cladirea, iar generalul rebel a fost ucis. Potrivit responsabililor rusi, rachetele fusesera ghidate chiar de emisia telefonului lui Dudaiev. Era a cincea operatiune de acest gen lansata de aviatia militara rusa in decurs de trei luni. ?n primele patru ocazii, presedintele cecen de-abia reusise sa scape cu viata.
Iandarbiev, ucis in Qatar. Generalului-presedinte i-a succedat Zelimhan Iandarbiev, care a ramas in functie timp de noua luni, pina la alegerile din ianuarie 1997, cistigate de Aslan Mashadov, dupa care se deplaseaza la Moscova, pentru a negocia cu presedintele Boris Eltin un armistitiu si retragerea trupelor ruse din Cecenia. Iandarbiev este ucis la 3 februarie 2004, intr-un atentat produs in Qatar, unde locuia de aproximativ trei ani. La 30 iunie, un tribunal din Doha condamna la inchisoare pe viata doi agenti secreti rusi, gasiti responsabili de asasinarea lui Iandarbiev. Moscova pledeaza pentru nev