Explicatia taliei tot mai reduse a romanilor tine atit de ?constelatia genetica?, dar si de alimentatie si obiceiuri. ?Romanii nu prea obisnuiesc sa faca miscare, iar sporturile cum sint inotul sau atletismul sint bine venite pentru ca stimuleaza cresterea si tonifica toate grupele de muschi?, spune conf. dr. Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica de la Spitalul ?Marie Curie? (fostul Budimex) din Capitala.
Potrivit opiniei sale, frecventa nanismelor este legata de aparitia unor sindroame genetice. Aproximativ 4%-5% din totalul populatiei este nanica, iar 28% la limita normalului.
Atentie la ritmul de crestere! ?Parintii este bine sa stie ca la nastere un copil trebuie sa aiba 50-52 cm. In primul an, cresterea normala este de 20 de cm, in al doilea de 10 cm, iar din al treilea de 5 cm. Cei care au un ritm mai mic de crestere trebuie sa se prezinte la medic pentru a stabili afectiunea de fond care determina intirzierea in dezvoltare?, explica dr. Burnei.
Operatii de alungire a oaselor pot face cei cu o inaltime de1,4-1,50 m. ?Le facem elongatii pe ambele tibii, insa de obicei nu depasim 10 cm. Cei care au peste 1,50 si vor sa fie mai inalti trebuie sa fie constienti de riscuri. De regula, dupa ce le explicam la ce vor fi supusi, ca interventia se intinde pe durata citorva luni in care trebuie sa poarte fixatorul, foarte putini merg mai departe. Ritmul alungirii prin purtarea unor fixatoare este de 1 mm pe zi. Cea mai mare alungire pe care am obtinut-o este de 32 cm. Astfel de operatii pot fi facute de la 14 ani pina la 40 de ani?, mai spune dr. Burnei. Medicii pot interveni si asupra degetelor de la miini in cazul celor care au degete prea scurte.
Potrivit specialistului, printre riscurile interventiei se numara infectiile, deformarile articulatiilor, pozitii vicioase, intirzieri in consolidarea oas