Printre cauzele bolii se numara lipsa unor alimente cum sint carnea sau ouale. Sugarii alimentati artificial au mari sanse sa devina anemici pentru ca rezervele lor de fier de la mama se epuizeaza in aproximativ doua luni. In mod normal, un bebelus are la nastere depozite de fier care sa-i ajunga 4-5 luni. Dupa aceasta virsta, primeste cantitatile de fier de care are nevoie din carne si zarzavaturi.
Alimentatia, extrem de importanta
?De obicei, bebelusii anemici nu maninca, sint palizi. Este recomandabil ca sugarilor alimentati artificial sa li se administreze preparate din fier de la virsta de o luna.
Dupa sase luni, cind trec pe o alimentatie normala, nu trebuie sa le lipseasca alimentele bogate in fier?, adauga dr. Pirlog. Cantitatea zilnica de preparate din fier administrata unui sugar este de 1-2 mg. De asemenea, unui sugar ii mai poate fi administrat lapte imbogatit cu fier. Dupa sase luni, i se poate introduce in alimentatie treptat carne, galbenus de ou, iar dupa virsta de un an urzici, spanac, cruditati, fructe si fasole.
Oboseala, primul semn
In cazul copiilor mai mari, primele semne ale anemiei pot fi oboseala, somnolenta, paloarea si rezultate mai proaste la invatatura. In acest caz, vizita la medic se impune pentru a i se face o hemograma. ?Daca nivelul hemoglobinei este scazut pentru virsta lui, trebuie sa i se administreze fier 5-7 mg pe zi. Tratamentul cu fier trebuie facut pina revine la nivel normal si inca o perioada pentru a fi refacute rezervele. Fierul poate fi administrat si profilactic, 1-2 mg zilnic?, mai spune dr. Roxana Pirlog.
Anemia poate fi provocata si de infectii. In acest caz, este foarte important sa fie pus un diagnostic corect, pentru a fi tratat in functie de tipul de anemie. Semnele sint aceleasi pentru toate tipurile de anemie, paloare, oboseala, ameteli, rezultate sla