Mai putin de 1% din suprafata arabila a Romaniei este cultivata cu plante modificate genetic. Specialistii sustin insa ca acestea reprezinta solutia viitorului agriculturii. Exista si sceptici. Bulgaria a interzis ieri producerea si comercializarea unor plante modificate genetic.
La ora actuala, organismele modificate genetic, adica acele plante de cultura obisnuite carora, prin intermediul unor tehnici moderne de inginerie genetica, li se transfera anumite gene, sint cultivate in mai toata lumea. Perceptia si, in special, mentalitatea consumatorilor fata de aceste plante este insa destul de diferita.
Mai precis, Uniunea Europeana le accepta, dar cu o oarecare reticenta, in timp ce Statele Unite fac lobby puternic pentru acceptarea pe scara larga a acestor tipuri de plante. In tot acest conflict de interese, Romania incearca sa nu supere pe nimeni. Parerea Uniunii Europene conteaza insa cel mai mult.
„Romania este partener loial al tarilor din clubul Uniunii Europene, din care si noi vom face parte. In consecinta, politica acceptata in UE va fi si a noastra.
Pe de alta parte, Romania doreste sa dezvolte relatiile in domeniul agriculturii cu toti marii producatori agricoli, indiferent de pozitia lor referitoare la organismele modificate genetic", ne-a spus Adrian Tibu, purtator de cuvint in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
UE, inca reticenta fata de OMG-uri
Cu toate ca este mult mai reticenta decit SUA in ceea ce priveste beneficiile organismelor modificate genetic, in ultima perioada si Uniunea Europeana a demonstrat o mai mare acceptabilitate fata de OMG-uri. Astfel, in mai, anul trecut, Uniunea Europeana a ridicat moratoriul, impus in urma cu sase ani, asupra introducerii pe piata de noi produse modificate genetic.
Comisia a aprobat atunci importul po