•Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a solicitat consiliilor locale din judetul Iasi informatii cu privire la situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Numai in cele 73 de comune care au raspuns solicitarilor exista un numar de 626 de familii in care ambii parinti sunt plecati in strainatate la munca. Un numar de 964 de copii au ramas in grija rudelor sau a vecinilor. Dintre acesti, 814 de copii sunt ingrijiti de rude pana la gradul IV, fara o masura de protectie, in timp ce doar pentru 123 de copii a fost instituita o masura de protectie (plasament la asistent maternal, la rude pana la gradul IV, in centrul de plasament sau la alte persoane sau familii).
Din datele primite de DGASPC reiese ca localitatea cu cele mai multe familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate este orasul Targu Frumos, aici in peste 100 de familii ambii parinti au plecat in strainatate pentru a castiga bani necesari intretinerii copiilor, ramanand in grija rudelor 108 copii.
In comuna Butea, in 73 de familii, 115 copii sunt crescuti de bunici sau de rude. Urmeaza comunele Rachiteni, cu 44 de familii, Mogosesti, cu 24 de familii, Valea Seaca, cu 23 de familii, Mircesti, cu 22 de familii si Lespezi, cu 18 familii in care ambii parinti au plecat la munca in strainatate.
In 27 dintre cazuri se impune luarea unei masuri de protectie. Exista de asemenea si comune, cum ar fi Raducaneni, Comarna, Probota, Gorban, Dobrovat, Braiesti, unde nu exista cazuri in care ambii parinti sa fie plecati in strainatate.
In cazul copiilor pentru care s-a instituit o masura legala de plasament, Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Iasi trebuie sa achite alocatia de plasament a copiilor, in valoare de 740.000 lei, chiar daca acestia sunt ocrotiti de rude sau de bunici si primesc