Maniera prin care Guvernul a inteles sa modifice Codul fiscal, ignorand litera de lege si procedurile convenite cu partenerii sociali este considerata de organizatiile patronale o dovada de desconsiderare totala din partea Guvernului.
"Trimite Romania in trecut, atunci cand marea noastra problema, in ceea ce priveste mediul economic, era lipsa de predictibilitate si stabilitate a legislatiei", este de parere Stefan Varfalvi, vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. Varfalvi ne-a declarat, de altfel, ca organizatiile patronale nu intentioneaza sa asiste impasibile la stilul de lucru al Palatului Victoria, in cursul zilei de astazi, in cadrul unei sedinte a Uniunii Patronatelor Romane (UPR) (din care fac parte sase confederatii patronale: CONPR, PR, PNR, CNIPMMR, UGIR 1903 si UGIR), urmand sa fie luata in discutie posibilitatea actionarii in instanta a Guvernului.
Reproducem in cele ce urmeaza textul adoptat de Colegiul Permanent al UGIR.
"Modificarea Codului fiscal aprobata in sedinta de Guvern din 24.03.2005 prin ordonanta de urgenta a insemnat o incalcare flagranta a legii si denota indiferenta totala a Ministerului de Finante fata de punctele de vedere ale partenerilor sociali. Articolul 4 din Legea nr. 571/2003 prevede:
(1) prezentul Cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de intrarea in vigoare a acesteia.
(2) orice modificare sau completare la prezentul Cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.
De 15 ani patronatele lupta pentru un mediu economic predictibil si pentru stabilitate legislativa, doua obiective de care am crezut ca ne-am apropiat prin articolele pe care le-am citat din Codul fiscal.
Promulgarea Ordonantei de Urgenta demonstreaza ca ne-am inselat si ca Ministerul de Finante p