Insula Nias, aflata la sud de Sumatra, dar si la numai 50 km departare de epicentru, pare sa fi fost cel mai grav afectata, un responsabil local declarind ca seismul a facut zeci de morti. In capitala insulei, Gumung Sitoli, sute de case au fost distruse, iar numerosi locuitori au fost prinsi sub darimaturi.
Potrivit serviciului indonezian de meteorologie si geofizica, cutremurul s-a produs la o adincime de 33 de kilometri, intr-o zona situata intre principalele doua orase din insula Sumatra, Pedang si Medan, la ora locala 23,09 (19,09 ora Romaniei) si a durat trei minute. Cutremurul a zguduit si capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, unde imobilele si hotelurile au fost evacuate. Indonezia, India, Thailanda si Sri Lanka au lansat la scurt timp o alerta de producere a valurilor seismice, autoritatile cerind populatiei din regiunile sudice sa evacueze zona de coasta.
Panica la miezul noptii
Amintirea cosmarului petrecut in urma cu trei luni i-a scos rapid din case pe locuitorii din regiunile afectate. Locuitorii plajei Paton, de pe insula turistica thailandeza Phuket, s-au refugiat imediat pe zonele mai inalte si si-au petrecut noaptea sub cerul liber. Si in provincia indoneziana Banda Aceh populatia a fost cuprinsa de panica, iar oamenii s-au indepartat cit mai mult de plaje. In haosul creat de cutremur, pe strazile invadate de oameni si masini s-au produs mai multe accidente soldate cu raniti. Desi explicabila, panica nu a avut o justificare concreta, deoarece la doua ore dupa cutremur serviciile nationale de geofizica nu identificasera nici un semn de producere a valurilor seismice. Cu toatea acestea, oamenii nu si-au putut indeparta groaza provocata de gindul ca ar putea loviti din nou de tsunami, valul seismic care, potrivit unui ultim bilant dat publicitatii simbata, la trei luni de la catastrofa, a facut peste 300.000 de victime, su