ONG-urile sunt inca tapul ispasitor al PSD-ului pentru pierderea alegerilor. Si pentru imaginea proasta a PSD-ului. Acest lucru poate fi dedus din declaratia recenta a lui Ion Iliescu la Piatra-Neamt in care fostul presedinte se plangea de faptul ca societatea civila romaneasca si mediile intelectuale sunt dominate de "grupuri minoritare, insa foarte incisive, de dreapta".
Iliescu a cerut o situatie a organizatiilor neguvernamentale din Romania si zice ca a descoperit nume neprietenoase printre fondatori. De unde suparare mare pentru faptul ca PSD nu a stiut sa se apropie de intelectualitate. Vina o poarta insa aceste ONG-uri, care "dau sentimentul ca viata intelectuala a Romaniei este dominata de aceasta orientare politica de dreapta", crede Iliescu.
De unde se impun si unele masuri: "sa inchegam dialogul cu intelectualii si sa stimulam structurarea unei societati civile care sa reflecte optiunile si pozitiile reale ale intelectualitatii".
Cam in acelasi fel a criticat si Adrian Nastase prestatia ONG-urilor cu ocazia vizitei sale "istorice" la GDS (15 martie).
Intrebat despre ostilitatea cu care a tratat societatea civila, Nastase a raspuns atunci ca "relatia noastra cu unele dintre ONG-uri a fost marcata de felul in care Alianta Civica s-a aliat politic cu o anumita zona" si este in consecinta "istoria unei relatii cu o structura ce a dorit sa reprezinte intelectualitatea si societatea civila si care s-a pozitionat in antiteza, in opozitie, mai
bine spus, cu noi".
Secretele stenogramelor
Ideea unei societati civile obediente PSD care sa ofere legitimitate practicilor comuniste si de clan ale acestui partid nu e noua. Ea revine ca o obsesie in stenogramele PSD.
Daca urmarim stenogramele sedintei din 5 ianuarie 2004, vedem ca Nastase aducea la cunostinta Delegatiei Permanente a PSD