•Reziduurile menajere sunt foarte eterogene, cu mari varietati de la o localitate la alta, in functie de anotimp, pozitia geografica, grad de civilizatie (dezvoltare, specificul nivelului de viata, etc.). Compozitia din punct de vedere fizico - chimic este foarte variata, necesitand determinarea unor medii pe an, sezon, etc., mai ales cand se pune problema valorificarii acestora prin metode moderne. Reziduurile menajere se compun din urmatoarele resturi: hartie, carton, textile, lemn, materiale plastice, cauciuc, oase, sticla, materiale ceramice, metale, resturi alimentare, pamant, cenusa, zgura, funingine etc.
In functie de procesele fizico - chimice ce pot avea loc in timp, dupa acumularea lor, reziduurile menajere pot fi grupate astfel:
1. Materiale combustibile (lemn, carton, textile, materiale plastice, oase, etc.);
2.Materiale fermentabile (resturi de animale, de fructe, de legume, de carne, etc.);
3. Materiale solide inerte (metale, sticla, zgura, materiale ceramice).
4. Materiale sub forma de pulbere(cenusa, pamant, praf).
Valorificarea reziduurilor menajere poate fi realizata pe baza unor studii amanuntite privind componenta cat mai exacta a acestora. Pe baza analizelor efectuate s-a dedus compozitia chimica a reziduurilor menajere. La determinarea compozitiei reziduurilor menajere trebuie sa se acorde o importanta deosebita modului in care se face prelevarea probelor medii, pentru ca acestea sa fie reprezentative. Pentru Romania problema cea mai importanta a gospodaririi reziduurilor menajere o constituie neutralizarea si valorificarea, in special, in legatura cu asigurarea protectiei mediului inconjurator (aer, apa, sol si subsol). Procedeele folosite pentru neutralizarea si valorificarea reziduurilor pot fi grupate: depozitare, compostare, ardere.
Depozitarea poate fi simpla si controlata @