de OANA ANTONESCU PRIMUL AJUTOR Nasterea la termen este un proces absolut natural, iar interventia altei persoane trebuie sa fie numai in ideea de a proteja mama si copilul. Ajutorul trebuie limitat la cateva manevre simple. Nu puneti in pericol viata mamei si a copilului complicand primul ajutor. "Un prim-ajutor la o nastere fiziologica spontana nu presupune nici pregatire de specialitate, nici cunostinte aprofundate, ci numai o intelegere a ceea ce se intampla in momentul acela, compasiune si dragoste fata de om", spune conf. dr. Nicolae Poiana, medic primar, sef sectie obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale IOMC Polizu.
Nasterea este un proces fiziologic care se intampla pe o perioada mai indelungata, iar momentul expulziei copilului este si el de durata. Se poate intinde pe cateva zeci de minute, pana la o jumatate de ora. Persoana aflata in situatia de a acorda primul ajutor nu trebuie sa se panicheze, pentru ca are destul timp la dispozitie. Femeia gravida are contractii uterine foarte intense, dureroase si foarte frecvente: ele dureaza circa un minut si pauzele dintre ele sunt de doar cateva zeci de secunde. Contractiile uterine nu fac altceva decat sa impinga, sa propulseze copilul prin filiera pelvigenitala. Copilul nu impinge cu picioarele in uterul mamei, asa cum se spune, ci contractia este cea care il impinge cu capul sau cu pelvisul inainte, in functie de situatie.
Actionati numai cand e necesar "Ca sa poti sa-i fii de ajutor femeii trebuie sa iti pastrezi sangele rece, sa stii ca ai timp la dispozitie. Iata cateva lucruri esentiale: intai trebuie sa afli daca copilul se naste cu capul inainte, cu pelvisul sau daca este in asezare transversala, pentru ca in functie de pozitia lui vei sti ce trebuie facut in continuare", explica medicul Nicolae Poiana. Ultima din cele trei situatii poate fi rezolvata numai de cadre