Daca un dosar de coruptie poate declansa o criza cu implicatii internationale, atunci Romania are o problema de credibilitate. De modul in care administratia Basescu va gestiona situatia de dupa eliberarea ziaristilor capturati in Irak depinde recistigarea increderii partenerilor occidentali.
Inscenare sau rapire, astazi este clar, dupa retinerea omului de afaceri Omar Hayssam si a complicilor lui de la Bagdad, ca firele in cazul disparitiei in Irak a celor trei jurnalisti se innoada in Romania. Daca se dovedeste ca rapirea a fost instrumentata de cetateanul romano-sirian, atunci credibilitatea tarii noastre in raport cu partenerii occidentali este pusa sub semnul indoielii.
Un dosar de coruptie la nivel inalt declanseaza o situatie-limita cu posibile urmari tragice. Un om de afaceri, presupus fost agent dublu sau triplu, in relatii economice cu lideri ai unui partid care a detinut puterea, creeaza – in scopuri personale sau politice – o criza internationala.
Desi pare mult spus "criza internationala", termenul acopera situatia in care s-au aflat, in Irak, ziaristii romani, la a caror eliberare participa forte militare si de informatii din tarile NATO.
Poate fi o asemenea tara considerata stabila pentru amplasarea unor baze militare sau pentru a intra in Uniunea Europeana? Intrebarea a incoltit in mintea multora, probabil, chiar daca in afacerea Hayssam a fost vorba despre bani, deci de coruptie, si nu de intentia de a destabiliza politica externa a administratiei Basescu, asa cum s-a presupus anterior.
Daca jurnalistii se vor intoarce cu bine acasa, Traian Basescu va fi un erou, daca totul insa va ramine la acest stadiu, atunci daunele interne si externe sint importante. De modul in care administratia va gestiona situatia de dupa eliberare depinde, pina la urma, recistigarea increderii partenerilor occident