Cardinalii au reluat ieri discutiile pentru a incerca sa defineasca profilul succesorului Papei Ioan Paul al II-lea, ce urmeaza a fi ales la Conclavul care se va reuni incepind de luni. Colegiul cardinalilor, inclusiv cei cu virste de peste 80 de ani, care nu participa la Conclav, s-a reunit in Sala Sinodului din Palatul pontifical pentru a prefigura "portretul-robot" al viitorului Papa.
Potrivit Associated Press, inaltii prelati vor tine seama de o serie de criterii, cum ar fi virsta, nationalitatea sau experienta, in acest proces, astfel ca se pot deduce macar citeva trasaturi ale viitorului Suveran Pontif.
In primul rind, viitorul Papa va fi ales din rindul cardinalilor. Desi, teoretic, orice barbat botezat in ritul romano-catolic este eligibil pentru scaunul papal, este aprope sigur ca viitorul Suveran Pontif va fi un membru al sfintului colegiu. Din start, aceasta traditie reduce la 183 numarul de peste 500 de milioane de virtuali candidati.
Viitorul Papa nu trebuie sa aiba o virsta prea inaintata. Cardinalii nu-si doresc o noua sesiune de alegeri prea curind. De aceea, se presupune ca acei cardinali cu virste de 80 sau peste 80 de ani nu vor fi luati in considerare, fapt ce reduce iar numarul la 117 candidati.
Alesul nu trebuie sa fie nici prea tinar, pentru a se evita perspectiva unui nou pontificat de lunga durata, cum a fost cel al lui Ioan Paul al II-lea, desemnat Papa la doar 58 de ani. In aceasta situatie, "lotul" candidatilor cu ceva sanse se reduce cu 16, numarul cardinalilor cu virste sub 65 de ani.
Starea de sanatate a candidatilor reprezinta un nou filtru. Desi atunci cind a fost ales nu prezenta semnele vreunei boli, Papa Ioan Paul I a avut un pontificat extrem de scurt, de doar 33 de zile, murind dupa o scurta suferinta.
In acest caz, cardinalii ii vor scoate cu siguranta din ca