Romania se bucura, in continuare, de actiuni de ajutorare din Europa. Un convoi umanitar format din trei tiruri ale companiei germane Merck, cu sediul la Darmstadt, se deplaseaza in Romania in ajunul Sfintelor Sarbatori de Pasti, si anume in noaptea din 15-16.04.2005, pentru a aduce bucurie copiilor din caminele de la Aiud.
Peste 1 300 de biciclete folosite, peste 100 de saltele noi, echipament sanitar pentru persoanele handicapate, dulciuri si articole cosmetice – toate acestea sunt destinate organizatiei Caritas Romania din Aiud, policlinicii, unui camin de copii dar, in mod special – doamnei Marlies Mai, de la Vila Kunterbunt din Sincrai – precum si celor 7 pitici ai ei.
O actiune umanitara exemplara, intr-un moment dificil, in care atentia germanilor se indreapta, nu numai catre propriile griji sociale si materiale, ci, in mod deosebit, catre zonele calamitate din Asia, devastate de tsunami. Cum a luat nastere acest proiect umanitar gigant destinat Romaniei?
Istoria contactelor dintre Aiud si Occident dateaza de la inceputul anilor 1990, cand o serie de organizatii umanitare internationale si-au oferit sprijinul in special in favoarea copiilor orfani, handicapati sau traumatizati.
Nenumarate comunitati ale bisericilor germane au pornit la drum cu ajutoare si donatii din partea enoriasilor destinate copiilor romani. Comunitatea catolica din Eppertshausen a stabilit atunci o relatie care dureaza de mai bine de 13 ani.
Aici incepe povestea vilei Kunterbunt si a celor 7 pitici:
Cu un transport umanitar sosea in 1995 si doamna Marlies Mai in comuna Sincrai. Croitoreasa de meserie, ea avea sa organizeaze cursuri de croitorie cu copiii din orfelinat, jocuri si excursii. Atentia i-a fost insa atrasa in mod special de o fetita timida, care era mereu retrasa, izolata de ceilalti.
Se poate spu