Uriasul lant de restaurante fast-food McDonald’s a sarbatorit ieri jumatate de secol de la fondare, celebrind practic o felie de istorie a Americii, in care s-au amestecat spiritul de initiativa in afaceri, inovatia si domnia automobilului, relateaza AFP.
Pe 5 aprilie 1955, omul de afaceri Ray Kroc deschidea primul sau restaurant McDonald’s in orasul Des Plaines din statul Ilinois, incasind in prima zi suma de 366,12 dolari.
50 de ani mai tirziu, cele 31.000 de restaurante ale multinationalei McDonald’s servesc zilnic 50 de milioane de clienti din 119 tari, realizind o cifra de afaceri anuala de 19 miliarde de dolari.
Povestea uneia dintre cele mai celebre marci din lume a inceput de fapt in 1948, cind doi frati, Dick si Mac McDonald, deschideau un restaurant inspirat de modelul uzinelor cu sistem de productie pe banda rulanta: serviciu rapid si meniu limitat, pentru a vinde cit mai multi hamburgeri, milkshake-uri si cartofi prajiti.
Modelul a suscitat interesul unui negustor, Ray Kroc, care a fost surprins de numarul mare de aparate de facut milkshake comandat de fratii McDonald. El a semnat un acord de franciza cu cei doi in 1954, reusind in urmatorii zece ani sa deschida 100 de restaurante.
Primul dintre acestea a fost deschis intr-o suburbie a orasului Chicago, Des Plaines, la 15 aprilie 1955, si de aici vine si data la care se sarbatoreste semicentenarul. Cheia succesului lui Kroc a fost inovatia continua; in plus, el a pastrat coerenta afacerii si a produs alimente standard la scara larga. Ray Kroc a excelat si in descoperirea celor mai bune locatii pentru restaurantele sale.
In anii ‘60 a avut loc o extindere rapida, dar si nasterea mascotei Ronald McDonald.
Restaurantul celor fara pretentii
Conceptul de fast-food ofera oamenilor de rind posibilitatea de a minca "in or