•Orice competitie presupune lupta, spirit de autodepasire. Motivatia este profunda si spiritul uman incearca inca sa o defineasca: verificarea capacitatilor proprii in confruntarea cu altii, testarea curajului si a rabdarii, antrenarea permanenta a spiritului, mirajul cununii de lauri a invingatorului. Nimic nu se compara cu satisfactia de a fi pe podium, intre cei alesi, in marile competitii ale vietii.
Cine, daca nu scoala, pregateste omul pentru marea provocare a lumii, pentru maratonul de zi cu zi al existentei? Cine, daca nu dascalul, este chemat sa cultive talentul, ambitia, tenacitatea, inteligenta, sa imagineze mereu scenarii prin care copilul sa se descopere pe sine si sa-si construiasca astfel devenirea?
Concursul Traian Lalescu, initiat de Catedra de matematica a Colegiului Costache Negruzzi, este ilustrarea acestei preocupari a profesorilor de a oferi mereu noi provocari copiilor, parintilor si invatatorilor. Desi este un proiect nou, adaptat timpurilor pe care le traim, acest concurs completeaza stralucit si continua munca de peste un secol a unui colectiv de profesori ce au facut din vocatia lor o misiune, dar si o pasiune. Scoala de matematica ieseana, de ieri si de azi, si-a verificat competenta si prin stralucitele rezultate ale colegilor nostri, concretizate in premii si medalii obtinute de elevi la competitii nationale si internationale.
Inca de la initierea lui, in anul 2000, Traian Lalescu s-a dorit a fi o modalitate de identificare a copiilor talentati, cu aptitudini reale in domeniul matematicii, al stiintelor exacte in genere, care sa se poata bucura ulterior, in cultivarea talentului lor, de sprijinul profesionist al unor dascali antrenati pentru succes. Acest prim deziderat a fost realizat pe deplin, daca ne gandim ca elevii premiati la primele trei editii sunt astazi reprezentanti ai Romaniei la concursurile i