Iesenii vor fi sufocati de substantele chimice din alimente
•Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene a presupus si adoptarea unei cantitati de substante chimice, respectiv aditivi alimentari, care depasesc limitele acceptate initial in Romania •Inainte de pregatirile pentru aderare, numai 30 de coloranti alimentari erau acceptati pe piata romaneasca, in prezent fiind utilizati circa 100 •Aceste efecte vor fi vazute in timp asupra sanatatii iesenilor
In Romania sunt acceptate in prezent, conform standardelor Comunitatii Europene, peste 100 tipuri de coloranti folositi in industria alimentara. Comparatia devine evidenta in momentul in care amintim ca, inainte de pregatirile pentru aderare, numai 30 de coloranti alimentari erau acceptati pe piata romaneasca. "Odata cu alinierea la standardele europene au fost majorate si dozele limita admise intr-un anumit aliment pentru fiecare aditiv", Carmen Hura, sef laborator Chimie Sanitara la Institutul de Sanatate Publica Iasi. Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene (UE) presupune si parti negative, legate in mare parte de costurile acestui proces. Insa nimeni nu s-a gandit ca fenomenul de europenizare va imbolnavi, la propriu, populatia. Romania a trebuit sa se alinieze la standardele de calitate ale UE, dar a imprumutat de la tarile membre si neajunsuri. In aceasta categorie este incadrata si legislatia cu privire la aditivii alimentari, cunoscuti sub numele de E-uri, substante nocive pentru organismul uman. Desi pot provoca boli incurabile, totusi a fost adoptata cantitatea de substante chimice, respectiv aditivi alimentari, folosite in UE si care depaseste limitele acceptate initial in Romania. Cantitatea de nitrati din produsele de origine vegetala, precum spanacul, admisa in Romania era acum cativa ani de 2.000 miligrame pe kilogram. In prezent, odata cu adoptarea nor