Pe masura ce copilul creste, el este dornic sa incerce cat mai multe tipuri de mancare, iar parintii se bucura sa-i diversifice dieta. Dar, este important de stiut ca nu toate alimentele sunt bune Pe masura ce copilul creste, el este dornic sa incerce cat mai multe tipuri de mancare, iar parintii se bucura sa-i diversifice dieta. Dar, este important de stiut ca nu toate alimentele sunt bune pentru un copil mic. Unele ii pot provoca alergii, altele sunt greu de digerat, iar cu altele se poate ineca.
Laptele de vaca suprasolicita rinichii bebelusului
"in primele sase luni de la nastere, trebuie evitat orice tip de aliment, in afara de laptele matern. Prin compozitia sa nutritiva, laptele mamei este alimentul ideal pentru un nou-nascut. Totusi, daca exista contraindicatii se poate recurge la anumite formule de lapte praf", ne-a declarat conf. dr. Matei Dumitru. in aceasta perioada trebuie evitate toate mancarurile solide si laptele de vaca. "Acesta are o compozitie chimica careia sistemul digestiv al copilului nu este adaptat sa-i faca fata. Are un continut ridicat de proteine, contine de 4-5 ori mai multa sare decat laptele matern, contine substante care pot provoca alergii si, cel mai important, nu are anticorpii materni. Laptele de vaca poate suprasolicita functia renala", ne-a mai spus dr. Matei Dumitru.
Faina de grau trebuie inlocuita cu faina de orez
Dupa varsta de 6 luni, pe langa laptele matern se introduc progresiv si alte alimente, cum ar fi supa de zarzavat cu carne mixata si faina de orez. in nici un caz copilul nu trebuie hranit cu faina de grau, pentru ca se poate dezvolta alergia la gluten. Copilul mai poate fi hranit si cu oua, dar numai cu galbenusul, fiert tare. Si la albus micutul poate fi alergic. Un alt aliment care ar trebui evitat este mierea, pentru prevenirea botulismului. Intestinul unui adult poate impiedica dez