Victor Popescu, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta.(Foto: )
Moartea alba", asa cum sunt denumite stupefiantele, a devenit o adevarata amenintare la adresa societatii civile si, in special, la adresa tinerilor care, din teribilism sau din orice alte motive incep a consuma droguri.
Insa, proverbul „priveste si partea buna a lucrurilor" se potriveste in acest caz ca turnat, din moment ce in lumea intunecata si obscura a dependentilor de droguri apar vesti bune, daca le putem numi asa, deoarece exista anumite substante stupefiante care nici nu creeaza dependenta, au si acelasi efect ca restul drogurilor si sunt… relaxante.
Drogurile „miraculoase" nu sunt altceva decat substante sintetice sau naturale continute si de organismul uman, care nu fac altceva decat sa creeze o senzatie de euforie, sentiment ce induce impresia gresita ca esti dependent de droguri.
Drogurile de petrecere sau pseudo-stupefiantele sunt substantele care nu dauneaza organismului, acestea creand numai o dependenta psihica, in esenta, aceasta inseamna ca au acelasi efect ca si doua sau trei pahare de tarie. Alta diferenta fata de drogurile clasice este faptul ca au efecte pozitive asupra comportamentului fiecarui individ care le consuma.
Principalele efecte pozitive descrise in conditii de set si setting optime, sunt: capacitate de comunicare sporita, empatie crescuta, stare de beatitudine/euforie, perceptii senzoriale mai intense, disponibilitate crescuta de a stabili contacte, recunoastere, intelegere clara a sentimentelor proprii, modificarea perceperii timpului, dezinhibare relativa, stimulare/sentiment de „prospetime".
„Drogurile de petrecere nu sunt din cele mai periculoase, avand efecte minime asupra organ