•Ðžn Romania, perioada de tranzitie a marcat adancirea crizei economice, cu toate fenomenele induse de acest proces, оntre care o adevarata explozie a saraciei. De la un an la altul, starea de saracie a cuprins tot mai multi oameni, dintre care o parte, de loc neglijabila, a ajuns sa traiasca sub nivelul minim de subzistenta. Ca urmare, pentru unii dintre acestia, aflati оn situatia de saracie extrema, singura sursa de supravietuire au ramas gunoaiele, de unde recupereaza resturi de alimente, precum si diferite ambalaje sau materiale care pot fi valorificate contra cost.
Scormonitorii
Asa se face ca, zilnic, gropile de gunoi ale oraselor, care au capatat semnificatia unor surse de existenta, sunt asaltate de "scormonitorii de gunoaie". Acestia formeaza o lume aparte, care traieste, оn multe cazuri, оn colibe de carton la marginea depozitelor de deseuri, lipsite de cele mai elementare facilitati, asaltate de mirosuri pestilentiale, de roiuri de muste si de hoardele de sobolani si caini vagabonzi. Acesti oameni, aflati pe scara sociala la periferia societatii, оsi desfasoara viata si activitatea оn conditii deplorabile si se conduc dupa legi proprii. Оnarmati cu diferite ustensile pentru scormonit оn gunoaie, adulti si copii zdrentarosi si murdari оsi disputa, оn permanenta, fiecare оncarcatura adusa la groapa, cautand de la fier vechi pana la alimente alterate, pe care le vand crescatorilor de porci.
Оntre cei mai expusi saraci la acest mod de viata trebuie mentionati, оn primul rand, rromii, grupul etnic cel mai vulnerabil la saracie extrema si la excluziune.
Datorita unor particularitati care caracterizeaza aceasta comunitate (nivel scazut de educatie si de calificare profesionala, pozitie marginala pe piata muncii, lipsa acumularilor materiale care se transmit de la o generatie la alta etc.), rromii au aju