Privatizarea BCR - cel mai mare jucator din sistemul bancar romanesc - a intrat din nou in atentia guvernantilor. Dupa ce noua putere a dispus schimbarea comisiilor de privatizare ale BCR si CEC, acum in centrul preocuparilor a ajuns modificarea strategiei de privatizare a BCR.
Guvernul a stabilit modalitatea in care va vinde ?perla coroanei? din sistemul bancar romanesc
Privatizarea BCR - cel mai mare jucator din sistemul bancar romanesc - a intrat din nou in atentia guvernantilor. Dupa ce noua putere a dispus schimbarea comisiilor de privatizare ale BCR si CEC, acum in centrul preocuparilor a ajuns modificarea strategiei de privatizare a BCR. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, in repetate rinduri, ca modificarea strategiei de privatizare a BCR este o prioritate. Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), principalul actionar al BCR, a pregatit un memorandum privind modificarea strategiei de privatizare a bancii, pe care l-a pus ieri pe masa guvernului. De ieri, grupurile financiare interesate de ?perla coroanei? din sistemul bancar romanesc au in fata o noua strategie de privatizare a BCR.
Ultima strategie, hotarita ieri de guvern: se vinde mai putin din BCR
Strategia de privatizare a BCR a fost modificata din nou, poate pentru ultima data. Guvernul a decis ieri privatizarea celei mai mari banci din sistem prin vinzarea a doar 50% + 1 actiune din capitalul BCR, fata de pachetul de 51% cum era prevazut in vechea strategie. Dintre actiunile care urmeaza sa fie scoase la vinzare, doar 36,88% sint in proprietatea statului.
Pentru a completa pachetul, restul de actiuni vor fi rascumparate de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (International Finance Corporation - Divizia de investitii a Bancii Mondiale), care au platit anul trecut 222 milioane euro pentru 25% din actiunile B