Chiar daca unele pachete provin de la societati care nu pot fi considerate profitabile, Bogdan Olteanu a afirmat ca valoarea actiunilor din Fondul Proprietatea este ?de ordinul miliardelor de dolari?. ?Avem in vedere ca, daca valoarea cererilor de despagubire va depasi estimarile noastre, sa suplimentam pachetele de actiuni destinate fondului?, a spus Olteanu. (Adriana Tomasevici)
"Proprietarii nu vor accepta sub nici o forma noua varianta de despagubire. Sint oameni in virsta care nu inteleg mecanismele bursei, nu stiu sa opereze cu actiuni, nu stiu sa urmareasca ce se intimpla cu ele. De aceea, noul sistem de despagubire va favoriza aparitia unei mafii a intermediarilor de titluri, care vor pacali oamenii"
Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat
Brokerii rid in nas Fondului Proprietatea
Jucatorii de pe piata de capital spun ca Fondul Proprietatea are sanse minime sa fie o solutie pentru a face dreptate proprietarilor ale caror case si terenuri au fost expropriate abuziv. Un prim argument: pe lista au fost incluse multe societati-?ciurucuri?, care n-au nici o valoare. Pe lista cu firmele care vor participa la despagubirea actionarilor cu pachete semnificative de actiuni figureaza companii care lucreaza in pierdere, au datorii sau, mai rau, nu si-au depus situatiile financiare dinainte de 2000. De exemplu, Alimentcom Tulcea (care are datorii la primarie), Transilvania-com - firme in pierdere si cu datorii de 6 miliarde, Carom Asigurari - societate care nu si-a depus situatiile financiare din 2000, si Nitrosere Fararas. Tot in categoria ?pietre de moara? sint catalogate si creantele pe care le are de recuperat statul de la Cuba, Mongolia, Congo sau Sudan. ?Fondul este o gluma?, apreciaza surse din piata financiara. Potrivit acestora, includerea societatilor cu probleme in Fondul Proprietatea va d