Guvernul a stabilit in sedinta din aceasta saptamina sa introduca impozitul pe terenurile agricole de anul viitor. Daca pina acum orice proprietar de teren achita 11.000 de lei/an, potrivit noilor reglementari vor fi nevoiti sa scoata de cel putin 20 de ori mai multi bani. Cele mai mari sume le vor avea de achitat proprietarii de vii, livezi, paduri, pasuni si finete. Acestia vor plati din 2006 intre 280.000 si 600.000 de lei/hectar.
Proprietarii nu vor impozite pe paduri
Bogdan Ioan Tudor, reprezentant al obstilor de mosneni din 15 judete, sustine ca decizia guvernului nu face altceva decit sa stimuleze proprietarii sa exploateze padurile pentru a obtine venituri din care sa achite aceste impozite sau sa isi vinda la un pret mic proprietatea. ?Sintem foarte nemultumiti. Aceste impozite vor incuraja taierea padurilor. Noi ar trebui sa fim stimulati sa protejam aceasta resursa naturala. In alte tari, cum este spre exemplu Anglia, de mai multi ani nu se mai percepe impozit pe suprafetele forestiere tocmai pentru a incuraja mentinerea echilibrului natural. Se putea introduce un impozit pe venit dar nu pe hectar. Nu sintem de acord sa puna in spinarea noastra povara rentei viagere?, declara Bogdan Ioan Tudor. In plus, sustine el, veniturile obtinute din inchirierea finetelor si pasunilor nu sint suficiente pentru achitarea acestor dari.
?Daca nu au bani, sa vinda?
Analistul economic Ilie Serbanescu declara ca impozitele anuntate sint ridicol de mici. ?Cei care nu le pot plati trebuia sa refuze restituirea proprietatii, iar acum, daca nu le convine, au posibilitatea sa vinda. Aceste impozite au rolul de a stimula restructurarea agriculturii. Nu mai putem sa facem acte de caritate la nesfirsit?, spune Ilie Sarbanescu.
Potrivit actului normativ aprobat de executiv, impozitele pe terenurile agricole si forestiere vor fi majorate, la 1 ian