Asemenea unui sportiv care petrece cateva ore pe zi in sala de antrenament pentru a ajunge la performante deosebite, si pentru imbunatatirea memoriei este nevoie de eforturi sustinute. Asta ar fi Asemenea unui sportiv care petrece cateva ore pe zi in sala de antrenament pentru a ajunge la performante deosebite, si pentru imbunatatirea memoriei este nevoie de eforturi sustinute. Asta ar fi vestea buna. Vestea proasta, in schimb, este ca nu exista trucuri pentru a ajunge rapid la o memorie "forte". Marirea facultatilor mentale nu inseamna ca o persoana trebuie sa devina un "soarece de biblioteca", ci presupune educarea modului in care acumuleaza informatia.
Nu exista limita de varsta pentru invatare
"Se poate invata atata timp cat structurile cerebrale sunt valide. Aceste structuri beneficiaza si ele de notiunea de antrenament si cu cat vom continua sa invatam de-a lungul anilor, cu atat vom imbatrani mental mai putin si mai incet. Cum antrenamentul este fundamental pentru celula musculara si nu se poate obtine performanta sportiva fara antrenament, tot asa performanta cognitiva, fara a antrena memoria, nu se poate", ne-a spus prof. dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti.
Tinerii au probleme cu atentia
Atentia este un proces mental complex, un fel de joc in care se trece de la observarea detaliilor, la o privire de ansamblu. "Atentia e foarte putin antrenata la tineri si din aceasta cauza este prejudiciata fixarea informatiilor, memoria. Tineri de 20 de ani vin si mi se plang, spunandu-mi ca au probleme de memorie, ceea ce este practic imposibil. De fapt, au probleme de atentie. Neconcentrandu-se suficient, nefiind antrenati pentru asta, nu fixeaza bine datele. E ceea ce se intampla cand citim o carte. Mintea zboara, noi in timpul asta dam foile mecanic si apoi stam si ne intreb