de SIMONA CHIRIAC DICTIONAR GASTRONOMIC Ciocolata este un produs alimentar obtinut din boabele fermentate, prajite si macinate ale copacului tropical "Theobroma cacao". In compozitia ciocolatei se mai adauga zahar, lapte, alune, migdale, stafide etc. Sunt trei tipuri de boabe de cacao. Criollo sunt cele mai valoroase (mult mai aromate decat altele), mai rare si mai costisitoare. Nu e de mirare ca numai 10% din ciocolata se prepara din astfel de boabe. In mod obisnuit se folosesc boabele Forastero, mult mai ieftine si cu o aroma mult mai putin patrunzatoare.
"XOCOATL". Aztecii au fost mari amatori de ciocolata lichida neindulcita, un adevarat afrodiziac, numita in acea vreme "xocoatl". Pe langa boabele de cacao se adauga vanilie, chilli si paprica. Cristofor Columb este cel care a adus, pentru prima data in Lumea Veche, cateva boabe de cacao. In secolul al XVII-lea, a devenit bautura preferata a aristocratiei. De aceasta data era dulce, intrucat europenii au adaugat zahar si au scos, din ingrediente, ardeiul iute. In 1847, Joseph Fry inventeaza batonul de ciocolata. Iar cativa ani mai tarziu (mai exact in anul 1857), elvetianul Daniel Peter experimenteaza noi formule, adaugand ingrediente noi. Astfel a luat nastere ciocolata cu lapte.
REMEDIU. De ce este indicata consumarea ciocolatei? In principal datorita continutului ridicat de antioxidanti. Ciocolata neagra previne aparitia cancerului si a bolilor de inima, numai in cazul in care este consumata intr-o cantitate moderata. De asemenea, ciocolata contine seratonina, substanta responsabila pentru starea sufleteasca a fiecaruia. Putina ciocolata si va veti simti mult mai fericiti si mai linistiti.
PRAJITURA DE CIOCOLATA INGREDIENTE: Blat: 10 albusuri, 300 g nuci, 150 g zahar, 100 g faina, un pahar cu lapte, coaja de lamaie, rom; crema: 200 g zahar, 10 galbenusuri, o lingura cu faina, 25