O tinta: banii UE
Mafiotii italieni profita de coruptia si instabilitatea din Europa de est . ?De la sfarsitul anilor '80, ele si-au intensificat prezenta in regiune si actioneaza in general sub acoperirea unor activitati legale, de natura antreprenoriala sau comerciala?, a subliniat Paolo Sartori, ofiterul italian de legatura al Interpol la Bucuresti, intr-un articol publicat in revista de geopolitica ?Limes?.
Mafiotii au legaturi cu recidivisti italieni stabiliti in Romania pentru operatii de spalare de bani, dar au si ?dezvoltat initiative industriale cu scopul de a obtine finantari de la UE?. Un raport-analiza al procurorului adjunct al Directiei Nationale Antimafia, Emilio Ledonne, cu privire la afacerile N?Draghetta afirma ca o parte din cifra de afaceri de 17 miliarde de dolari anual este reciclata in Romania: ?N?Draghetta a inteles importanta reciclarii in strainatate a banilor negri. (...) In Romania sunt in curs activitati criminale care au ca finalitate reciclarea banilor iliciti, in primul rand in casele de jocuri?.
Cosa Nostra si oamenii politici
Cel mai cunoscut scandal dateaza din 2002, cand presa italiana a publicat informatii despre faptul ca mafia italiana spala bani in Romania. Ar fi fost vorba despre investitii masive in tara noastra facute de Cosa Nostra. In acest dosar, care inca nu a fost finalizat, au aparut numele mai multor politicieni, printre care Gheorghe Fulga, actualul sef al Serviciului de Informatii Externe, si al unui parlamentar PSD, Constantin Nita.
Despre aceasta afacere, cotidianul italian ?La Repubblica? titra: ?In Romania - Eldorado pentru capii Mafiei, a fost sigilat patrimoniul lui Madonia?. Cei mai temuti capi din Cosa Nostra, Bernardo Provenzano si Giuseppe ?Piddu? Madonia, au descoperit un adevarat ?El Dorado? in Romania, unde ani la rand au reciclat si investit zeci de milioane de dol