"Salut, Steluţa, Noi am re-poposit pe tărîmuri finlandeze, dar cel puţin eu îmi revin cam greu; de azi de dimineaţă citesc mail-uri şi cam atît. Spor la scris articolul şi să ne reauzim cu bine. Simona"
Prezentare Simona L.: A terminat Departamentul de Ştiinţe Inginereşti, profil Electronică şi Comunicaţii, Bucureşti şi are master în Teoria Jocurilor în Franţa, École Polytechnique. Florin L.: Departamentul de Ştiinţe Inginereşti, din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, are master în Studii Aprofundate în Administrarea Afacerilor. A ajuns în Finlanda cu o bursă. Irina Tihoc: Facultatea de Drept, în 2002, în Bucureşti. A ajuns în Finlanda pentru că viitorul soţ a primit un contract de muncă la Facultatea Tehnică din Tampere pentru doctoratul în Computer Science.
Emigrarea Simona: ...e o decizie proprie de a încerca să trăieşti mai bine. Florin: ...nu este un exil. Odată ce te-ai obişnuit cu locurile, oamenii şi obiceiurile, "a locui" în altă ţară nu e mai diferit decît să te muţi într-un alt oraş. Irina: ...România va fi întotdeauna Acasă. Am ales să plec, pot să mă întorc cînd doresc.
Dorurile Simona: Totul era nou şi nu lăsa prea mult timp de nostalgii... Cu toate că în primii ani nici iarna finlandeză sau întunericul de aici nu mi-au părut ceva deosebit sau insuportabil, mai tîrziu am început să simţim lipsa soarelui, a mîncării de acasă, a fructelor şi a legumelor gustoase (aici nici nu prea mai mănînc roşii sau castraveţi, de exemplu, pentru că au gust de plastic), a pieselor de teatru într-o limbă pe care să o putem înţelege şi a munţilor. ...Din cînd în cînd facem însă comparaţia; cînd ceva nu merge bine într-una din părţi, te gîndeşti cum ar fi dincolo. Din păcate, sînt mult mai multe lucruri care nu merg bine în România decît aici, deci per total, comparaţia iese în defavoarea României. Florin: Cel mai "apăsător" ar fi mîncarea.