Proiectilul sondei Deep Impact a lovit cometa Tempel 1 asa cum au prevazut specialistii de la NASA, la ora 22.52 pe coasta vestica americana, luni ora 5.52 GMT (8.52 ora Romaniei), coincizand cu ziua nationala a Statelor Unite.
"Avem confirmarea socului", declara dupa cateva minute un tehnician de la NASA, in timp ce sala de control de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, din apropiere de Los Angeles, rasuna de aplauzele si felicitarile tuturor persoanelor prezente.
O imagine luata de sonda ramasa la o distanta de 500 km a prezentat norul provocat de proiectil cand acesta a percutat cometa cu viteza de circa 37.000 km pe ora, ceva semanand cu flash-ul unui aparat foto. Modulul Impactor s-a separat de sonda Deep Impact duminica, la 6.
07 GMT, si aparatele instalate la bordul sau au transmis imagini ale cometei pana in momentul impactului, a carui putere a fost echivalenta cu explozia a 4,5 t TNT, provocand o gaura de dimensiunea unui stadion de fotbal.
Cu trei secunde inaintea ciocnirii, proiectilul a trimis o fotografie a cometei Tempel 1, un astru neregulat in forma de para, prezentand o suprafata aparent albicioasa, pe care se distingeau mai multe cratere.
NASA a prezentat, in cursul unei conferinte de presa la JPL, o spectaculoasa succesiune de fotografii ale cometei, ce crestea pe masura avansarii proiectilului, pana cand a ocupat cadrul in totalitate. Tehnicienii NASA au precizat ca totul a decurs conform planurilor, proiectilul cazand exact unde s-a dorit, dupa trei corectii succesive ale traiectoriei in ultimele 90 de minute ale calatoriei.
Inca de la inceput, NASA a exclus orice risc privind o eventuala explozie a cometei sau o deviere a orbitei acesteia. "Totul a functionat ca un ceasornic", preciza Rick Grammier, seful proiectului, adaugand in gluma ca "acum exista o cometa c