Oile, vacile si caii romanesti ajung pe pietele europene sau arabe Cantitati tot mai mari de carne de porc si de pasare, precum si de citrice si peste congelat intra in Romania. In primele cinci luni ale acestui an au fost aduse in tara 62.600 tone (in valoare de 95,6 milioane euro) de carne de porc si 60.500 tone (in valoare de 34,9 milioane de euro) de carne de pasare. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cantitatile importate de peste congelat au crescut la 28.200 tone, cu circa 8.000 tone mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. In timp ce romanii au ajuns sa manance carne adusa din Franta, Olanda sau Germania, animalele autohtone se indreapta catre diverse tari europene sau arabe. Tara noastra a exportat in cinci luni animale vii in valoare de 37,1 milioane euro. Fiind printre cele mai solicitate produse romanesti la export, mioarele romanesti ajung in Italia, Iordania si Bulgaria, vacile in Croatia, Egipt si Grecia, iar caii in Italia si Polonia. Tara noastra a mai exportat, in primul rand catre tarile arabe, ulei de floarea-soarelui si soia (in valoare de 24,7 milioane euro) si porumb (20,4 milioane euro). Exportam tot mancare, ca pe vremea lui Ceausescu
Din datele Ministerului Agriculturii rezulta ca deficitul in comertul cu produse agroalimentare s-a majorat, in primele cinci luni, pana la 551,8 milioane euro, cu circa 45 milioane mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Importurile au totalizat in perioada ianuarie - mai 747,3 milioane euro, fiind mai mari cu 7,4% fata de acelasi interval din 2004. In acelasi timp, exporturile au insumat 195,5 milioane euro, fiind mai mari cu 3,6% fata de cele consemnate in perioada similara din 2004. Principalul partener in comertul agricol al Romaniei este Uniunea Europeana. Exporturile de produse agroalimentare in UE au avut o pondere valorica de 57%, in timp ce importurile au