Serviciile secrete occidentale se confrunta cu o crestere fara precedent a cazurilor de spionaj in care sunt implicati agenti ai Beijingului, numarul acestora fiind mai mare decat cel al spionilor KGB in perioada de varf a razboiului rece, releva cotidianul francez ?Le Figaro?. Acumularea recenta de incidente, atat in Europa, cat si in Statele Unite, pana in Australia, probeaza apetitul
Occidentalii sunt speriati de viteza cu care Beijingul isi consolideaza economia si armata
Serviciile secrete occidentale se confrunta cu o crestere fara precedent a cazurilor de spionaj in care sunt implicati agenti ai Beijingului, numarul acestora fiind mai mare decat cel al spionilor KGB in perioada de varf a razboiului rece, releva cotidianul francez ?Le Figaro?.
Acumularea recenta de incidente, atat in Europa, cat si in Statele Unite, pana in Australia, probeaza apetitul planetar al Chinei pentru influenta si, mai ales, pentru secretele altora. Washingtonul a fost cel care a tras, public, semnalul de alarma. ?Chiar si daca
ne-am multiplica numarul de agenti, nu am putea stavili acest val de spioni,? a declarat recent David Szady, numarul doi in serviciul de contraspionaj al FBI.
In ultimii ani, profilul spionajului chinez s-a slefuit, aparand astazi intr-o formula diferita de modelul sovietic. Daca, pe vremea URSS, liderii de la Kremlin erau obsedati de informatiile secrete de interes politico-militar, astazi chinezii pun accent pe spionajul economic, desi, evident, nici tehnologia de ultima ora cu aplicatii in domeniul armamentului nu ii lasa indiferenti. Problema spionajului industrial a fost pusa pe tapet in Franta in aceasta primavara, odata cu trimiterea dupa gratii a chinezului Li Li Huang, un tanar stagiar la producatorul de echipamente pentru autoturisme Valeo.
Deghizati in studenti
Potrivit Centrului European