Din datele oferite de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului reiese ca Salajul ocupa primul loc pe tara la categoria adoptii. Astfel, de la inceputul acestui au fost finalizate cinci adoptii si inca patru sunt in curs de finalizare.
Mariana Suciu, responsabil adoptii in cadrul DGASPC Salaj, a declarat ca cele cinci adoptii finalizate au fost facute dupa vechea legislatie a adoptiilor, care era putin mai accesibila decat noua legislatie intrata in vigoare de la inceputul anului.
Responsabilul din cadrul DGASPC a afirmat ca noua legislatie a adoptilor necesita clarificarea situatiei juridice a copilului, care este mai dificil de realizat. in aceasta situatie parintele trebuie sa se prezinte in instanta pentru a-si da consintamantul la adoptia copilului. O alta problema si cea mai dificila este identificarea parintilor copilului care urmeaza a fi adoptat.
Situatie destul de delicata, deoarece in multe cazuri parintii nu mai locuiesc la aceeasi adresa sau locuiesc fara forme legale in alte localitati. Mariana Suciu a spus ca, de obicei, in aceasta situatie se gasesc familiile cu situatie materiala precara sau familiile de romi. Dupa clarificarea situatiei juridice procedurile ce urmeaza pentru adoptia unui copil sunt cu mult mai simple.
Urmeaza identificarea familiei potrivite pentru copilul care are situatia juridica clarificata, respectiv este adoptabil. Copiii pot fi adoptati doar de familii apte sa aiba in grija un copil. Aceste familii trebuie sa primeasca un atestat de la DGASPC, atestat care cuprinde o evaluare sociala si pshiologica a familiei solicitante.
Inainte ca minorul sa fie adoptat se realizeaza minimul sase intalniri cu familia adoptiva si se face o ancheta in randul cunostintelor si rudelor acesteia.
@N_