In scurt timp, numai nebunii sau geniile vor mai putea rezista iaurturilor prezentate prin reclame. Cel putin asa sustin promotorii neuromarketingului, tehnica de studiu al pietei ce apeleaza la instrumente psihiatrice pentru a garanta ca mesajul publicitar va ramane permanent si eficient in creierul audientei
Fragmentarea comunicarii in masa a determinat, in ultimele decenii, o fragmentare la fel de puternica a modului in care reactioneaza consumatorii. Implicit, marile corporatii cauta mijloace cat mai exacte pentru targetarea mesajului publicitar. Desi contestat inca de multi, poate cea mai precisa asemenea unealta vine din partea oamenilor de stiinta: neuromarketingul.
Neuromarketingul este o combinatie a doua stiinte aparent fara legatura, neurologia si marketingul, prin care instrumentele folosite de prima dintre ele, pana nu de mult strict in interes medical, sunt utilizate acum in scupuri publicitare.
Neuromarketingul apeleaza la tehnologia transmiterii de imagini prin rezonanta magnetica - MRI, tehnologie folosita odinioara doar pentru detectarea tumorilor cerebrale, dar care permite citirea modului in care creierul recepteaza, prelucreaza si interpreteaza diverse imagini ce ii sunt prezentate.
Astfel, oamenii din domeniu pot afla cum raspunde creierul uman la mesajul publicitar si isi pot perfectiona optiunile de popularizare a unui brand, apeland la un esantion de consumatori carora li se prezinta niste imagini in timp ce sunt introdusi intr-o masinarie si supusi unor fluxuri radio-magnetice.
Stiinta si protectia consumatorilor
Neuromarketingul a explodat in Statele Unite in ultimii trei ani, primele teste de acest fel inregistrandu-se recent si in Europa. Asemenea oricarui fenomen nou, el are parte de numerosi contestatari, impartiti insa in doua tabere.
Pe de o parte, profesionis