Oraşul japonez Nagasaki a comemorat ieri împlinirea a 60 de ani de la bombardarea sa cu o armă atomică de către amercani. În Parcul Păcii din oraş a fost ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului nuclear. Clopotul Păcii din Nagasaki a sunat la ora precisă la care care – în urmă cu 60 de ani – un avion american a aruncat bomba, poreclită "Grăsanul" din cauza formei sale rotunde. La comemorare a luat parte şi primul ministru al Japoniei, Junichiro Koizumi. Bomba aruncată la Nagasaki, construită pe bază de plutoniu, spre deosebire de cea de la Hiroshima care a folosit uraniu, a explodat cu o forţă echivalând 21.000 de tone de explozibil convenţional. Peste 70 000 de oameni au fost omorâţi pe loc, fiind dezintegraţi şi topiţi de vii, iar alţi 70.000 au murit ulterior din cauza radiaţiilor. Tragedia oraşului Nagasaki a fost umbrită de cea a oraşului Hiroshima unde 140.000 de oameni au fost omorâţi pe loc de bombă şi alţi 240.000 au fost ucişi de radiaţii.
Primarul oraşului Nagasaki, Iccho Ito, i-a întrebat pe cetăţenii americani dacă arsenalul nuclear le-a sporit securitatea ţării şi le-a cerut să se alăture celorlalţi oameni care colaborează în vederea eliminării pericolului nuclear de pe planetă.
La 60 de ani de la atacul asupra Nagasaki, istoricii continuă să se întrebe de ce a fost necesară bombardarea oraşului cu o bombă nucleară la numai trei zile după atacul asupra Hiroshimei.
Unii istorici argumentează că atacul a fost considerat necesar din cauză că Japonia nu se predase încă, alţii cred că atacul a permis americanilor să testeze bomba nucleară cu plutoniu.
Ioan BUTIURCA
Oraşul japonez Nagasaki a comemorat ieri împlinirea a 60 de ani de la bombardarea sa cu o armă atomică de către amercani. În Parcul Păcii din oraş a fost ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului nuclear. Clopotul Păcii din Naga