Autoritatea Nationala Sanita-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inchis in acest an 127 de unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare, intrucat nu respectau normele de igiena, a declarat, ieri, directorul general al institutiei, Gheorghe Predoi.
El a precizat ca a fost oprita activitatea la 89 de abatoare, 33 unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de peste.
Potrivit datelor ANSVSA, la nivel national exista 1.327 de unitati in industria alimentara, dintre care doar sase la suta - 80 de unitati - indeplinesc cerintele UE (grupa A), iar 263 - 20 la suta din total - se vor conforma normelor comunitare pana la data aderarii (grupa B). Alte 54 unitati (grupa C) sunt listate in tranzitie, iar 930 (grupa D) nu au programe de modernizare. Reprezentantii ANSVSA se asteapta ca cea mai mare parte a celor din grupa D, care reprezinta circa 70% din totalul unitatilor existente in prezent, sa nu indeplineasca cerintele UE in momentul aderarii. "Doar 5-6% din acestea au reusit sa treaca intr-o categorie superioara, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt asemanatoare'', a precizat Predoi. El a afirmat ca unitatile respective vor fi inchise daca nu vor incepe programe de restructurare si modernizare pana la data de 30 iunie 2006. Conform directorului general al ANSVSA, inchiderea unitatilor din categoria D nu va afecta activitatea din industria alimentara, intrucat fabricile din primele trei categorii proceseaza foarte putin in raport cu capacitatea de productie.
ANSVSA va monitoriza saptamanal unitatile evaluate si va transmite lunar rezultatele Comisiei Europene.
Autoritatea Nationala Sanita-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inchis in acest an 127 de unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare, intrucat nu respectau normele de igiena, a