Beneficiarii Programului SAPARD care nu pot asigura din forte proprii cofinantarea privata au doua alternative pentru obtinerea creditelor bancare mult mai usor.
Una dintre ele este posibilitatea de garantare a imprumutului bancar cu activele care vor fi realizate prin proiect. Cealalta solutie este oferita de Ministerul Agriculturii, care va aloca - din Fondul de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor SAPARD - sumele necesare acoperirii creditelor bancare acordate pentru proiectele SAPARD.
Potrivit HG 876/2005, intrata in vigoare pe data de 15 august a.c., in cazul in care beneficiarul creditului nu mai poate plati ratele la banca, institutiile bancare vor primi de la fondurile de garantare contravaloarea creditului acordat pentru investitii realizate cu sprijin financiar SAPARD. Aceste fonduri vor fi alimentate de la bugetul de stat, prin MAPDR.
In ceea ce priveste garantarea creditului cu activele viitoare, realizate in urma investitiilor, ea va putea fi aplicata incepand de saptamana viitoare, in conditiile in care Ordonanta comuna a MAPDR si a MFP va fi publicata in Monitorul Oficial pana la finele acestei saptamani.
Recuperarea datoriilor in regim de creante bugetare
Introducerea acestor masuri, chiar daca duce la cresterea riscurilor de neplata, urmareste deblocarea fondurilor SAPARD. Ele au in vedere si faptul ca, la beneficiarii privati, rata de risc de neplata este foarte mica, de 1-2 la suta. In plus, datoriile catre banca ale beneficiarului se vor constitui in creante bugetare, urmand a fi recuperate direct de la beneficiar de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potrivit conducerii Agentiei, masurile au fost luate deoarece institutiile bancare sunt extrem de prudente in acordarea creditelor pentru sectorul agro-industrial si agricol, multe solicitari de credite fiind respinse.