Incepand din luna iunie 2005, Romania are un standard national ce reglementeaza productia de profile PVC, care are la baza reglementarile membrilor CEN (Comitetul European de Standardizare) referitoare la profilele PVC pentru fabricarea usilor si ferestrelor, precum si Ghidul tehnic UEAtc "Pentru agrementul ferestrelor de PVC".
Standardul prezinta cerintele de calitate cum ar fi: aspectul, dimensiunile si tolerantele, masa, contractibilitatea, rezistenta la socuri mecanice, comportamentul dupa incalzirea la 150°, rezistenta la imbatranire si testul de sudabilitate. De asemenea, se cere ca profilele principale sa fie marcate in mod lizibil si vizibil intr-un loc discret, care nu se vede atunci cand fereastra este inchisa si cel putin la fiecare metru pe lungimea profilului. Aceasta marcare trebuie sa cuprinda: numele sau marca producatorului, referirea la prezentul standard european, clasa zonei climatice, clasa rezistentei la soc prin metoda masei in cadere, clasa grosimii peretelui, daca este vorba de un material reciclat, codul de productie care sa permita trasabilitatea. Noutatile introduse de standard pun problema constrangerii producatorilor de a-si modifica uneltele o data cu intrarea in vigoare a acestui standard, pentru ca profilele lor sa corespunda noilor cerinte. Prin urmare s-a prevazut o perioada de tranzitie de 10 ani, pentru ca toate profilele sa raspunda noilor cerinte.
"Era momentul ca Romania sa adopte un standard european cu privire la productia de profile PVC", a declarat Aurel Vlaicu, directorul general al Gealan Romania, una dintre cunoscutele firme in domeniu.
Incepand din luna iunie 2005, Romania are un standard national ce reglementeaza productia de profile PVC, care are la baza reglementarile membrilor CEN (Comitetul European de Standardizare) referitoare la profilele PVC pentru fabricarea usilor si ferestrelor, precum si