Evolutia cursului leu/euro a trecut raportul leu/dolar intr-un con de umbra, poate nemeritat. Nu trebuie sa neglijam faptul ca cea mai mare parte a importurilor de combustibili se plateste in moneda verde, ceea ce va crea noi probleme Guvernului si Bancii centrale de a aduce inflatia, macar, la 8,5%.
Mentinerea dolarului peste pragul de 2,9 lei, pare o evolutie pertinenta, daca avem in vedere ca pe pietele internationale euro nu a putut sa reziste decat cateva zile peste pragul de 1,24 dolari, varful de 1,25 dolari fiind atacat doar in 12 august. De atunci euro a pierdut 2,7% fata de dolar, in urma declansarii unui val de vanzari tehnice, conditii in care vinerea trecuta paritatea a atins un minim de 1,2127 dolari.
Opiniile analistilor internationali privind evolutia paritatii sunt impartite. Unii vad dolarul revenind pe un trend ascendent, apropiindu-se, din nou, dupa trei saptamani, de pragul de 1,20 dolari, nivel in jurul caruia ar putea aparea ordine de cumparare de euro.
Ceilalti considera ca dolarul nu are inca capacitatea de a profita de slabiciunea euro, care ar trebui sa se stabilizeze in culoarul 1,22 - 1,23 dolari.
La cresterea dolarului a contribuit si publicarea indicelui preturilor de productie, care a urcat in iulie cu 1%.
In opinia investitorilor cresterea inflatiei din SUA ar contribui la continuarea procesului de majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala. In opinia analistilor, cresterea de saptamana trecuta a inflatiei din SUA ar contribui la continuarea procesului de majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala, care este aproape dubla fata de cea europeana.
Cresterea monedei americane la o paritate de 1,20 ar echivala cu un curs mediu de 2,92 lei, in cazul in care euro s-ar stabiliza in jurul valorii de 3,5 lei, valoare care pare a fi agreata de BNR.
Pentru cei interesati mai mult de dolar, le