16 OCTOMBRIE 1936 Nu departe de Peles, pe o strada intens circulata din Sinaia, locuieste Ion Radu. L-am cunoscut intr-o dupa-amiaza de mai, la el acasa. Ochi patrunzatori, gesturi elegante, cuvinte aproape soptite venind de la un om care a stat 45 de ani in bucatariile romanesti si europeneâ¦
Vorbim despre inceputurile carierei sale: maestrul Ernest Smakingen din Sinaia, Petre Socaci, fostul bucatar al lui Antonescu, anii de aur alaturi de Iosif Strasman, cu care a scris una dintre cartile de rezistenta in arta culinara romaneasca⦠"Strasman - ne spune - a fost la Paris elevul lui Auguste Escoffier, cel mai mare bucatar al secolului, autor al «Larousse-ului» gastronomic. Ii placea sa gateasca mancaruri delicate: pate de foie gras, aspicuri⦠A lucrat la Casa Negresco, apoi in Romania, la Casa Regala (si la Peles), dupa care a gatit, ultimii 30 de ani, la Ambasada Frantei din Bucuresti. Nu-i placeau comunistii lui Dej. «Domnule Radu - imi spunea, prin 1955 - o sa treaca multa vreme pana i-om invata pe astia sa manance!»."
I-au placut sau nu, cert e ca si Ion Radu "a lucrat" cu Dej, cu Ceausescu⦠"I-am gatit si lui Ciu En Lai, si lui Jean Bedel Bokassa. Ultimul a vrut sa ma ia bucatar la el, in Africa. Nu m-am dus, pentru ca eu nu ma urc in avion niciodata. E adevarat ca un bucatar bun trebuie sa stie si ceva politica. De exemplu, prin 1950 am salvat in ultimul moment o situatie delicata, cand chelnerii pusesera la micul-dejun plicuri cu ceai chinezesc unei delegatii de demnitari rusi. Va inchipuiti ce s-ar fi intamplat daca nu observam la timp. Ehei, domnule, au fost vremuri interesante! Pe-atunci inca eram tineri si-aveam viata inainteâ¦"
ARTA CULINARA
Mancarea preferata a maestrului bucatar Ion Radu e tuslamaua regala. O face cu galbenus, smantana, lamaie si piper alb. Calitatile de baza ale unui bucatar? "Rabdarea si gus