CASTELUL DIN CARPATI Mai inainte de a fi "castelul regelui", Pelesul reprezinta o rarisima stare de spirit. Putini si nefericiti sunt, probabil, acei care, ajunsi in arealul constructiilor initiate de Casa Regala acum 130 de ani, nu simt emotia reconstituirii unui palier al istoriei celei mai celebre familii din Romania. Carol, Ferdinand, Mihai - numele pe care, dupa vremi, am fost invatati a le iubi ori detesta - se sprijina pe acest simbol recuperator care este Pelesul. La Sinaia, Dumnezeu a vrut sa existe doua manastiri. Prima - cea ridicata in 1695 de spatarul Mihail Cantacuzino. A doua se trage din osul acesteia, pentru ca principele Carol I a cumparat de la Manastirea Sinaia terenul pe care a inceput, in august 1875, constructia Pelesului. Edificiu in stilul neorenasterii germane, castelul are toate atributele genului: forme neregulate, compozitie fragmentata a fatadelor, asimetria corpurilor, abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative. Cele mai importante spatii sunt Holul de onoare, Salile de arme, Cabinetul de lucru, Sala de muzica, Sala de teatru, Sala florentina, Apartamentul imperial, Scara de onoare, Sufrageria.
PREFERINTE. O plimbare prin Castelul Peles nu poate face abstractie de viata privata a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, inclusiv de momentele legate de⦠mancare. Familia regala manca ponderat si incerca sa respecte un ritual al mesei si un protocol al Curtii. Cuplul regal prefera mancarurile naturale bazate pe legume si fructe indigene. De asemenea, cei doi consumau multe lactate, care proveneau de la Stana Regala. Mesele, asortate cu vinuri frantuzesti, decurgeau in liniste. Carol invita la dejun pe toti cei care se aflau la Palat veniti cu diferite probleme. Personalul de serviciu se compunea din aproximativ 100 de servitori. Masa era pregatita in bucataria de la subsol, acolo unde se gasea si crama cu vinuri frantuz