•Pentru prima data dupa anul 1970, in acest an, fabrica de zahar din Pascani nu mai proceseaza sfecla de zahar •"Este intr-adevar prima data de la infiintare cand fabrica nu mai prelucreaza sfecla de zahar", a afirmat ieri Neculai Olaru, directorul adjunct al DADR •"Nu se poate primi sfecla, pentru ca am lucrat in pierdere anul trecut. Am avea nevoie de 75 de mii de tone ca sa dam drumul la productia de zahar", a afirmat ieri Moshe Rahmut, directorul SC Interwoods SRL, proprietarul fostei SC Nectar SA Pascani •Fabrica de zahar din Pascani a fost cea mai mare firma de profil din zona Moldovei
Pentru prima data in istoria fabricii de zahar din Pascani, in acest an unitatea pascaneana nu va mai prelucra sfecla de zahar. Actualii patroni de la SC Interwoods SRL sustin ca au nevoie de o cantitate de 75 mii tone sfecla de zahar pentru a reporni fabrica. Acest lucru este practic imposibil, deoarece aceasta cantitatea nu poate fi adunata din toate judetele Moldovei. Astfel, producatorii de sfecla de zahar din judetul Iasi vor ramane fara resurse financiare. Acestia nu mai au unde duce sfecla de zahar si prefera sa o dea la animale, deoarece costurile de transport pentru a duce sfecla la societati din alte judete sunt foarte mari. Astfel, cultivatorii de sfecla au devenit sceptici si s-au orientat spre alte culturi. Declinul fabricii de zahar din Pascani a inceput sa devina certitudine dupa anul 2002, cand aceasta a intrat pe mana unor grupuri dubioase de interese, coordonate de fostul director Dan Andreescu. In anul 2005, fabrica din Pascani a ajuns sa nu mai produca zahar, intrerupand astfel o traditie de peste 30 de ani. "Este, intr-adevar, prima data de la infiintare cand fabrica nu mai prelucreaza sfecla de zahar. Anul trecut, sfecla din Moldova era directionata catre fabrica din Pascani, deoarece Danubiana Roman nu primea sfecla, insa acum primeste, l