La mai putin de trei luni dupa ce a impus restrictii la importurile de textile chinezesti, Uniunea Europeana (UE) se confrunta cu o situatie de criza - milioane de pulovere, sutiene, pantaloni si alte articole textile stau ingramadite prin porturile Europei si nu pot ajunge la comerciantii care le-au platit, pentru ca limitele concepute de executivul european impreuna cu Beijingul pentru anul
2005 au fost deja depasite.
Comerciantii en-detail din Olanda, Marea Britanie, Suedia si Germania ameninta sa dea in judecata autoritatile de la Bruxelles pentru ca restrictiile ii imping la faliment.
In acelasi timp, producatorii europeni de textile - cei favorizati de masurile protectioniste initiate de comisarul european pentru comert, Peter Mandelson - nu par sa contrabalanseze protestele comerciantilor, pentru ca nu pot prelua sarcinile de productie asigurate pana acum de fabricile chinezesti.
Chinezii jubileaza
In fata esecului evident al impunerii cotelor de import, UE a trimis deja la Beijing o delegatie de experti care ar putea cere revizuirea acordului comercial incheiat pe 10 iunie cu China.
La momentul respectiv, autoritatile chineze au incercat sa evite limitarea volumului de textile pe care il pot trimite in UE, insa europenii au insistat, iar chinezii au cedat.
Acum, in ciuda abordarii diplomatice, chinezii jubileaza: „Este foarte posibil ca UE sa doreasca sa reanalizeze nivelul anumitor cote de import. Anticipam deja victoria...”, a apreciat unul dintre expertii Ministerului chinez al Comertului, Mei Xinyu. „Nu vor exista insa invinsi”, a adaugat el, cu diplomatie.
La mai putin de trei luni dupa ce a impus restrictii la importurile de textile chinezesti, Uniunea Europeana (UE) se confrunta cu o situatie de criza - milioane de pulovere, sutiene, pantaloni si alte articole textil