Desi presedintele Bush afirma joi ca nimeni nu a prevazut aparitia breselor in digurile lacului Pontchartrain, unii experti locali au avertizat de multi ani ca acestea risca sa se prabuseasca. In 2002, presa a publicat o serie de articole despre efectele pe care le-ar avea asupra orasului un uragan de intensitate exceptionala. Ziarele preziceau ca peste 200.000 de persoane nu vor fi in masura sa urmeze recomandarile de a se evacua si ca mii dintre acestea vor muri.
Urmeaza alte uragane
Meteorologii americani au atras atentia ca zonele devastate de Katrina ar putea fi lovite in urmatoarele saptamani de alte cicloane, in conditiile in care sezonul de furtuni tropicale se incheie abia la sfarsitul lunii noiembrie. O prognoza elaborata in cursul saptamanii trecute subliniaza faptul ca s-ar mai putea produce sase uragane in zona Caraibelor, dintre care jumatate de categoria 3 sau chiar mai mare. (Livia Cimpoeru)
Apocalipsa uda
La New Orleans, mortii zac in apa, iar viii zac in gunoaie
La o saptamana dupa trecerea uraganului Katrina, situatia din New Orleans ramane critica. Orasul este in continuare sub ape, pe care plutesc in voie cadavre. Unii au murit inecati, altii au fost ucisi in zilele de violenta incredibila ce au urmat potopului. Multe, probabil foarte multe alte cadavre zac in morminte acvatice, in casele complet acoperite de apa.
Aspru criticate pentru lentoarea cu care s-au pus in miscare, autoritatile au prins viteza, reusind sa evacueze in ultimele doua zile mare parte a sinistratilor. Mii de oameni au ramas insa in orasul distrus, ducandu-si zilele printre mormanele de gunoi ce ajung pana la genunchi, in asteptarea unor autobuze care sa-i duca in adaposturile improvizate in statele invecinate. Redusi la conditia de cersetori, supravietuitorii abia daca mai arunca o privire cadavrelor plutitoare.
Desi prese