Muraturile au devenit un lux
•Gospodinele spun ca salariile sunt prea mici si ca nu-si permit sa mai prepare zarzavaturi pentru iarna
Muraturile de iarna au devenit un lux pentru multi ieseni. Gospodinele sustin ca in aceasta toamna rafturile din camari nu vor mai fi pline, ca in alti ani, cu zarzavat, bulion, compot, gem sau dulceata. Aceasta pentru ca preturile legumelor si fructelor sunt cu mult peste puterea de cumparare a salariatilor de rand, daramite a pensionarilor. "Nu cred ca voi cumpara multe legume pentru ca preturile sunt mari, as vrea sa fac cateva borcane de bulion deoarece acesta din comert ori nu coloreaza mancarea, ori are un praf alb prin el parca ar fi amestecat cu faina. De doua saptamani vin zilnic la piata cu speranta ca se vor mai ieftini. Daca preturile nu scad nu-mi permit sa mai pun zarzavat", s-a plans Georgeta Zanfir. Nici comerciantii nu sunt multumiti de vanzari, dar spun ca nu pot ieftini produsele pentru ca, altfel, nu au nici un castig.
Preturile legumelor
Ieri, in piata Mihai Eminescu, din centrul municipiului Iasi, erau mai multi vizitatori decat cumparatori. Preturile variau cu cateva mii de lei de la un comerciant la altul. Rosiile, legumele care se vand cel mai bine in aceasta perioada a anului, puteau fi cumparate la preturi intre 20.000 si 30.000 lei (2 si 3 lei noi) kilogramul. Daca cumparatorul se tocmea cateva minute putea sa cumpere rosii pentru bulion cu 15.000 - 17.000 lei (1,5 si 1,7 lei noi) kilogramul. Ardeii capia au preturi intre 25.000 si 35.000 lei (2,5 si 3,5 lei vechi) kilogramul. Nici gogosarii nu au preturi mai mici, dupa ce se tocmesc cu vanzatorii, cumparatorii trebuie sa scoata din buzunare cel putin 25.000 (2,5 lei noi) pentru un kilogram. Daca preturile nu vor scadea multi ieseni vor manca gogosarii la otet doar la zile festive si atunci cumparati