Actuala conducere a Biroului spune ca "n-au existat probleme si nici nereguli" in regiunea de care raspunde, la nici unul dintre controalele precedente. In teren, insa, realitatea arata diferit. Datorita legislatiei care nu raspunde necesitatilor reale, oamenii ajung sa ocoleasca regulile, pentru a-si mentine afacerea pe linia de plutire.
"Curtea de Conturi (CC) va verifica Biroul Regional SAPARD in cursul acestei luni. Practic, pana la sfarsitul lui septembrie vom avea si rezultatele controlului", a declarat noul director al Biroului, Sorin Dan, care ocupa aceasta functie de numai doua luni.
El spune ca, pana acum, in nici un an controalele efectuate de Curtea de Conturi n-au scos la iveala nereguli care sa atraga dupa sine penalitati.
Cu toate acestea, cei finantati spun ca au probleme in realizarea investitiei din cauza rigiditatii conditiilor de finantare, care le pun piedici in dezvoltarea afacerilor. Astfel, nu doar cofinantarea reprezinta o problema pentru romanii care doresc sa investeasca in agricultura, ci si mijloacele prin care ajung sa finalizeze investitia.
Abia dupa patru ani de stagnare, statul a decis sa intervina si sa sprijine investitorii in cofinantarea proiectelor SAPARD, in momentul in care era evident ca romanii nu vor fi capabili sa absoarba fondurile alocate, tot mai substantiale pe masura ce se apropie aderarea la UE.
A ramas nerezolvata rigiditatea legislatiei care reglementeaza modul in care trebuie realizata investitia. Astfel, investitorii nu au voie sa realizeze partea de constructie a unei investitii in regie proprie, dupa cum achizitionarea de utilaje trebuie sa se faca abia dupa ce investitorul prezinta mai multe variante si oferte.
Cum se descurca investitorii?
Cei mai mult