Pentru fondurile speculative Romania a fost un paradis, avand in vedere ca ele au vandut euro la cursuri de peste 3,9 - 4 lei, sumele plasandu-le in depozite sau titluri de stat la dobanzi de pana la 20%
Iesirea valutei din piata inseamna o prabusire a leului
BNR ii poate opri, insa are puteri limitate
Pentru fondurile speculative Romania a fost un paradis, avand in vedere ca ele au vandut euro la cursuri de peste 3,9 - 4 lei, sumele plasandu-le in depozite sau titluri de stat la dobanzi de pana la 20%. Acum pot cumpara euro la 3,5 lei. Randamentele obtinute au fost exceptionale.
Totul depinde de nivelul de curs la care si-au propus sa iasa din piata. Iar iesirea lor din piata inseamna o prabusire a leului. BNR ii poate opri, insa are puteri limitate, dupa unii dealeri.
Mentinerea dobanzilor din eurozona la 2%, de mai bine de doi ani, si a celor americane la 1%, pana in iunie trecut (in prezent ele situandu-se la 3,75%) au facut din piata monetara romaneasca un paradis pentru fondurile speculative, private sau bancare.
Acestea au inceput sa intre in Romania in urma cu peste doi ani, atunci cand aparusera perspective clare de reducere a inflatiei si de apreciere a leului.
De la jumatatea anului trecut a aparut o accelerare a fenomenului, guvernatorul BNR declarand ca "au intrat deja in Romania aproximativ 1,5 - 2 miliarde euro, dar nu putem spune ca toate aceste sume reprezinta fonduri speculative. Unele sunt investitii straine care au intrat mai devreme pentru a beneficia de dobanzile mai mari de la noi si, pentru o perioada, se comporta ca fonduri speculative".
Liberalizarea contului curent nu a adus insa valul de "bani fierbinti" anticipat. Noua politica a BNR in privinta cursului de schimb, care a permis aprecierea leului fata de euro in sase luni cu 14% si reducerea rapida a dobanzii de refer