Implinirea a 4 ani de la atentatele de la 11 septembrie gaseste America din nou ingenuncheata. Americanii se pregatesc sa comemoreze victimele atentatelor de la 11 septembrie, cu gandul la noua tragedie care i-a lovit o data cu ciclonul Katrina. Situatia critica din Irak, esecul de a-l captura pe Ossama ben Laden si cele peste 10.000 de victime ale furiei naturii fac comemorarea din acest an mai neagra decat toate celelalte.
Aproape 3.000 de oameni si-au pierdut viata in atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. O parte din ei in Manhattan, inima New Yorkului, in Turnurile Gemene. Unii, pe o campie din Pennsylvania, cand cativa calatori americani curajosi si-au sacrificat vietile pentru a strica planul teroristilor, preluand comanda avionului si trimitandu-l la pamant. Nici acum nu se stie cu precizie care era tinta avionului. Poate Casa Alba, poate Capitoliul, vizitat de sute si sute de turisti zilnic. Unii americani se indreptau de-a lungul raului Potomac in Arlington spre cladirea Pentagonului, care a fost lovita chiar in mijloc si unde urmeaza acum sa se construiasca un memorial al durerii. Pentagon memorial. In atentatul de la 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii au suferit, pe propriul teritoriu, singura si cea mai mare pierdere de vieti omenesti provocata de atacul dusmanului. Teroristii.
RAPORT FINAL. Ca o consecinta, dar si absoluta necesitate, in noiembrie 2002, Congresul Statelor Unite si presedintele George W. Bush au stabilit prin lege Comisia Nationala a Atacurilor Teroriste asupra Statelor Unite, cunoscuta mai bine americanilor, si nu numai, sub denumirea de "9/11 Commission".
Raportul final al comisiei a vazut "lumina" tiparului anul trecut, publicat in doua volume. Primul, intitulat chiar "9/11 Commission Report", contine nu mai putin de 567 de pagini, inclusiv notele explicative si anexe. Volumul prezinta variant